COMENIUS PROJESİ

COMENIUS NEDİR?

Comenius, T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından  yönetilen ve okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarınıkapsayan bir ortaklık programdır. Comenius programı, Avrupa Birliği’ne üye ülkeler, EFTA ülkeleri (Norveç, İzlanda ve Lihtenşayn) ve aday ülke Türkiye tarafından ortaklaşa olarak yürütülmektedir. Türkiye bu programa 1 Nisan 2004 tarihinde katılmıştır.

COMENIUS PROGRAMININ AMAÇLARI NELERDİR?

·       Öğretmenler ve öğrenciler arasında eğitimsel ve kültürel anlamda iletişim sağlamak

·       Öğretmen ve öğrencilerin yabancı dil becerilerinin gelişmesini sağlamak

·       Okulların idaresine yönelik güzel uygulamaların paylaşımını sağlamak

·       Öğretmen ve öğrencilerin bilgi ve iletişim teknolojileri becerilerinin gelişmesini sağlamak

·       Değişik kültürlere yönelik farkındalığın geliştirilmesini teşvik etmek

·       Irkçılık ve yabancı korkusu/düşmanlığıyla mücadeleyi desteklemek

COMENIUS PROJESİ NASIL BİR SÜREÇ İÇİNDE İŞLER?

Proje yönetiminden her ülkenin kendi ulusal ajansı sorumludur. Her yıl internet ulusal ajanslar internet üzerinden teklif çağrısını yayınlar ve o yılki başvurulara dair bilgilendirmelerde bulunur ve başvuru formunu yayınlar. Farklı ülkelerden en az üç okul bir araya gelerek bir ekip/bir ortaklık oluştururlar ve bu ülkelerden bir tanesi koordinatör olmak koşuluyla hep birlikte ulusal ajans tarafından yayınlanan başvuru formunu doldururlar. Yapılan tüm başvurular bir değerlendirme sürecinden geçer ve uygunluğuna karar verilen projeler temmuz ayında ulusal ajansların internet sitelerinden açıklanır. Kabul edilen gruplar, iki yıl boyunca başvuru formunda beyan ettikleri etkinlikleri yerine getirirler ve proje amaçlarında belirtilmiş olan paylaşımların sağlanması, gerekli toplantıların yapılması için yurt dışına geziler düzenlenir. Bu gezi ve etkinlikler bakanlık tarafından verilen hibe ile gerçekleştirilir.